Coaching & Counseling

Coaching
Soms kunnen kinderen wel wat extra hulp gebruiken. Ze zitten om bepaalde redenen niet lekker in hun vel. Je kind lijkt maar niet goed te kunnen vertellen wat er nu echt aan de hand is, of hij of zij heeft het wel verteld, maar alles wat je thuis probeert of doet lijkt maar niet te helpen. Soms denk je misschien wel eens: “Ik plak ze achter het behang”.

Dus loop je thuis tegen grenzen aan, of zie je dat je kind tegen grenzen aan loopt, dan kan Integratieve Coaching net dat steuntje in de rug zijn dat je kind nodig heeft om zich weer blij en gelukkig te voelen. Opeens lukken dingen na de coaching wel: concentreren, luisteren, slapen, eten, vriendjes maken, lief zijn voor anderen, enzovoorts. Zichtbaar gedrag, wat ook je kind in de weg staat om zich fijn en blij te voelen, zal verminderen of helemaal verdwijnen.

Het belangrijkst tijdens de sessies is dat je kind bij zichzelf ontdekt, weet en voelt waar hij het gelukkigst van wordt. Je kind (her)ontdekt en ontplooit zijn of haar vaardigheden, talenten en mogelijkheden. Dit kan hij of zij weer gebruiken om zich in minder leuke situaties toch goed, sterk, blij en gelukkig te voelen.

Een Integratieve KinderCoach zoals ik ‘werkt’ met het kind (4-12 jaar) door met het kind, in 5 tot 15 sessies, te praten en spelen. Op die manier kan helder worden wat het kind als klacht of belemmering ervaart en hoe het kind geholpen kan worden. Doel is dat het kind zich weer gelukkig voelt, grip krijgt en op een prettige manier kan functioneren in het dagelijks leven, “dat het met je kind weer lekker gaat”. 

Counseling
Via Integratieve Counseling ga ik met het kind tijdens de sessies wat dieper op de klacht of het probleem van het kind in. Dat kan nodig zijn als het kind en ouders iets meer nodig hebben dan adviezen en tips. Welk gevoel veroorzaakt nu precies die boosheid, het drukke gedrag, het stille gedrag of de frustratie dat iets niet lukt?

Bij mij staat het kind staat centraal tijdens de sessies. Hij of zij weet vaak zelf het beste wat er aan de hand is. Ook weet je kind bewust of onbewust wat voor hem of haar de oplossing is. Het kind is de deskundige! Met Counseling versterkt het kind met sturing van de Coach/Counselor zijn of haar ‘zelfjes’. Daarnaast gaat het kind op zoek naar zijn of haar eigen hulpbronnen. Daarmee help ik kinderen zich bewust te worden van nieuwe mogelijkheden of oplossingen voor hun probleem. Verder help ik ze in te zien wie ze nu echt zijn, hoe ze zich weer gelukkig kunnen voelen en hoe ze naar anderen kunnen kijken en een fijnere interactie aan kunnen gaan. Zo ontwikkelen ze meteen voldoende veerkracht om met zichzelf en alle gevoelens die daarbij horen om te gaan.

Brusjes (broertjes en zusjes)
Brusjes-coaching is coaching van je kind samen met een broertje, zusje of vriendje. Deze vorm van coaching is vooral geschikt als je kind het lastig vindt om op een fijne manier met een ander te spelen, praten of plezier maken.

Tijdens de brusjes-coaching komen beide kinderen tegelijk naar de praktijk. Ze kiezen samen of afzonderlijk van elkaar een activiteit en ontdekken spelenderwijs wie ze zijn.

Kinderen leren:
– Zelf hun meningsverschillen oplossen
– Respectvol met elkaar omgaan
– Elkaar ruimte geven om verschillend te zijn
– Op een andere manier naar elkaar kijken en met elkaar omgaan

Daarnaast wordt gekeken naar de onderliggende redenen voor de conflicten en worden deze samen met de kinderen aangepakt.

Wat is Integratief?
De Integratieve benadering stijgt boven alle therapeutische werkwijzen uit met een totaalbenadering. Gedrag, denken, familiesysteem, emoties en het lichaam zijn gebieden die elkaar beïnvloeden en met elkaar in verbinding staan. Omdat ieder kind uniek is, zet ik verschillende methodes en technieken in om aan te sluiten bij het kind. Het kind lost zijn klacht of probleem zelf op en integreert datgene wat nodig is om weer gelukkig te kunnen zijn.


%d bloggers liken dit: